FIKCIA PODĽA LEKÁRSKEHO SERIÁLU: ZÁSTAVA - KAPITOLA DEVIATA: STRACH

 

David stál nad svojim stolom a prezeral si pripravené papiere, do ktorých si chcel zapisovať namerané hodnoty. Sestra tlačila Markétinu posteľ dnu. Mery ju držala za ruku, ktorú nemala v dlahe. Pri vstupe do ambulancie sa naňho obe pozreli. Báli sa obe, on to dobre vedel, hoci sa to Mery pokúšala skrývať. Markéta svoj strach v očiach nedokázala skrývať, nie že by sa o to pokúšala, ale obavy pred nasledujúcim vyšetrením boli veľké. Markéta si potrebný prístroj, ktorý zaznamenával frekvencie jej srdca niesla na lôžku so sebou. David mrkol oboma očami naraz.
D: "Tak jdeme na to? Připravená?" a usmál se. Markéta sa naňho iba pozrela. Mery a David stáli po jej ľavici. David trval na tom, že chce všetko spojené s vyšetrením spraviť sám, takže v miestnosti boli len oni traja. Do ihly si nabral potrebnú látku, stresový faktor, ktorý potreboval pichnúť Markéte do žily. Všetko mal zjednodušené tým, že mala zavedenú kanilu. Mery ešte ubezpečila Markétku, že je pri nej. Markétka nasucho prehltla.
Ma: "Pojďme na to."
David pomaly vypúšťal zo striekačky do kanily látku. Dary si hľadeli navzájom do očí, a hoci David vedel, že sa má sústrediť na prístroje, hľadel na ňu. Prešlo len pár sekúnd, asi toľko trvalo látke, aby sa rozniesla do celého tela, a prístroje zaznamenali asistóliu, David začal s masážou srdca - položil si ruku na druhú ruku a oboma spôsoboval tlak na Markétin hrudník, potom jej pichol do kanily 1mg adrenalinu, a keď prístroje zaznamenali fibriláciu komôr, dal jej výboj na 160.
Markétu stabilizoval a Mery sa tomu všetkému len prizerala, ako jej pomaly umiera dcéra, ale zároveň jej to pomôže. David jej vzal krv na kardiomarkery a urobil podrobné, 12 sondové EKG. V laboratóriu to dal poslať ako urgentné. Markétu následne prebral a usúdil, že dýchaciu masku už nepotrebuje.
Počas tohto výkonu prehovorili veľmi málo, dokonca, aj potom čo zavolal sestru, aby ju odviezla na izbu, nezačal hovoriť. Mery nešla za Markétou a iba čakala, kým David prehovorí. Trela si dlane jednu o druhú.

M: "Tak? Má to viď? Vůbec si nechtěl pomoct. Já jsem... nevěděla, co mám dělat. Mohl... jsi říct." triasol sa jej hlas. David sa otočil potom, čo si niečo dopísal do papierov. Zhlboka vydýchol.
D: "Jo... Podle toho jak reagovala, pravděpodobně má Brugadův syndróm, ešte počkám na výsledky z laborky, ale jsem si téměř jistej."
M: "Co... víš, já nejsem lekářka takže..." smutne naňho pozrela. Pozrel sa jej priamo do očí.
D: "Jasný. Promiň. Jde o srdeční vadu, kde pod vlivem stresu vznikají nepravidelní rytmy srdce. -otvoril svoju ruku pred seba- A pak se srdce zastaví úplně, jede do zástavy. V její případě." Usmál se.
M: "A v jiných případech?"
D: "Může nastat akutní smrt. Podívej, tady je její srdeční činnost před podáním stresorů a tady po ňem." Ukázal jej výsledky EKG. Mery sa pozerala ponad jeho ruku, ktorá krúžila po papieri.
M: "Vidím. Takže to je ze stresu? Jak si na to přišel?"
D: "Jo i taky ne. Ve stresu se to prejavuje mnohem víc. Napadlo mi to, když jsi mi řekla, že ste se pohádaly. Ale je to hlavně vrození." snažil sa jej to, čo najlepšie vysvetliť.
M: "Vrození? Je jí čtrnact! Proto se jej to stalo i po přímem pádu?"
D: "Nekteří nemoce neobjevíme, pokud ji nehledáme. Tohle co jsme provedly, byli nejsnežší testy na zjištění. Vím, že to muselo vypadat asi děsivě." Priznal.
M: "Já... nevím co říct. Dá se to nějak léčit?" Mery došli sily, práve sa dozvedela diagnózu svojej dcéry, a nevedela, čo bude ďalej. David prikývol.
D: "Dal jsem ji kapat léky přímo do žíly. Najprv ji stabilizujeme a pak... ji musíme zavést defibrilátor do těla. Budu to robit já." Mery len s úžasom naňho civela.
Sestra zaklopala a vošla dovnútra, podala Davidovi papiere s výsledkami, do toho mu však ešte řekla, že mali hotové aj ďalšie výsledky. "Jak jako. Koho jsou to výsledky?" "Vašeho syna, chtěl jste přece aktuálni kardiomarkery ne?" David v úplnom zápale do vyšetrenia a pátrania po diagnóze Meryinej dcery zabudol na svoje dieťa. "Jo, dík." Odvetil sestre a Mery sa na celý rozhovor len prizerala. David aj tak vedel, bez toho žeby sa na výsledky pozrel, čo ukazujú. Položil ich preto na stôl a venoval sa Markétiným. Iba prikývol. Mery sa však snažila vyčítať z Kidových výsledkov, o čo ide. Indície ju posúvali bližšie a bližšie, aby nemusela stáť iba na tvrdení, že Kid je nemocnej. A tak sa Dary ocitli v situácii, keď sa o dieťa toho druhého báli viac ako o vlastné. Keď sa David pozrel ponad papiere, Mery vrátila svoj zrak na neho.
D: "Je to ono. Dobrá zpráva je, že to teď můžeme začít léčit."
Usmial sa, David nechcel urobiť nič iné, iba Mery ubezpečiť, že Markéta bude v pořádku. Mery sa pokrčilo čelo a pozerala sa naňho podozrievavým pohľadom.

M: "Davide, můžu mít takovou otázku?"
D: "Jakou takovou. Neboj, Markéta bude v pořádku." Rukou jej prešiel po ramene.
M: "Jaká je Kidova diagnoza? Řekl, že nám to nemůže říct." Prestúpil na mieste.
D: "Proč jsi myslíš, že mu něco je?"
M: "Je na kardiochirurgii. V noci jsi ho poslouchal, podle těchto výsledku srdce.  Kardiomarkery jsou na srdce. Kid má něco se srdcem viď?"
D: "Jsi dobrá." skonštatoval, keď si uvedomil, aké informácie si musela dať dokupy.
M: "Tak? Co mu je?" Mery sa už nehodlala vzdať.
D: "Kid má by-pass." Sklesol mu hlas, povedal to veľmi potichu.
Hneď potom sa zameral na jeden bod na podlahe. Bál sa pozrieť Mery do očí. Mery mala tiež zvláštne pocity, zrazu vedela to, čo Davida ťažilo. David sa však cítil zahanbene. Vo svojich pocitoch mal určite jasno, ale teraz cítil, že sú si bližšie a nevedel, čo má s tým urobiť. Mery sa snažila nadhodiť konverzáciu.

M: "Proto Kid říkal, že jsi ho zachránil? Ty jsi mu ho dal do těla?" David zdvihol svoj pohľad a aj keby to chcel poprieť, nenápadný, jemný úsmev tam určite bol.
D: "Jo... Kid... Kid ti to řekl? Že jsem ho zachránil? Tak to bere?" Hľadel jej priamo do očí.
M: "Jo." Teraz to bola ona, ktorá to povedala potichu a pomaly priblížila svoje rty na konec jeho. Polibek mu dala presne na ten pozdvihnutý kútik do úsmevu. Tak sa rozhodla vyjsť z ambulancie, ale David ju nasledoval. Dary si pozerali priamo do očí, a keď David približoval svoju ruku k jej, všimol si v pozadí známu postavu. Z izby vychádzala Karin. David ihneď stiahol ruku k telu a so zamrznutou tvárou pozeral na ňu.

Koniec 9.časti

Dária.

Komentáre

  1. "Nekteré nemoce neobjevíme dokud ji nehledáme" that's a fact!
    ...keď sa o dieťa druhého báli viac ako o vlastné ouch this hurt
    to je krásne ako sa David zatváril, keď mu Mery povedala, že jej Kid povedal, že ho David zachránil
    ešte otázočka, čo je by-pass?
    inak to čo robil David Maky vyznie dosť scary
    ale strašne super píšeš o tých lekárskych veciach, je to zaujímavé a to ako to implementuješ do príbehu a podáš svojimi slovami je fakt super

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára