KNIHY A FILMY BY JOHN GREEN


V prvom rade sa chcem poďakovať za podporu, čo sa týka mojej diagnózy. Veľmi ste ma potešili a niektorí aj rozplakali. V druhom rade, aj keď mám prázdniny moja aktivita bude na bode mrazu, SOČ-ka sa nenapíše sama.

          
 Ikar (2013) | Slovart (2013) | Ikar (YOLi) (2014) | Ikar (YOLi) (2015) | Ikar (YOLi) (2015) | Ikar (YOLi) (2016)
Milan Kopecký | Monika Kostelníková | Milan Kopecký | Jana Melcerová | Tamara Chovanová | Tamara Chovanová



 Dutton (2012) | Dutton (2005) | Dutton (2008) | Penguin Group (2006) | Penguin Books (2013) | Penguin Group (2010)

Naozaj je to tak? Skutočne som prečítala všetky knihy od Johna Greena? Je koniec? Ako to celé skončilo? Naozaj už nebudem čakať, kým preložia ďalšiu jeho knihu? (keďže som antitalent v angličtine). Ako sa mám asi cítiť?

1. Na vine sú hviezdy / The Fault In Our Stars (2014)
Anotácia: Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augustusa Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.
Úplne prvú knihu, ktorú som od Johna Greena prečítala bola Na vine sú hviezdy. Pamätám si, že bol apríl 2014. Prečítala som si anotáciu a na počudovanie ma zaujala. Čítala som si recenzie, a keďže ohlasy boli priam až vynikajúce, začala som o kúpe premýšľať. Keď som uvidela, že kniha je označovaná za "bestseller" a podľa časopisu Time, je to najlepšia kniha roka 2012, tak som si povedala, že si to teda prečítam. Šla som totiž do niečoho nového - dovtedy som čítala iba rozprávky a príbehy zo psieho sveta. Doteraz si na ten deň, kedy som túto knihu čítala pamätám. Začítala som sa, a i keď som musela ísť vrátiť zošity spolužiačke, tak hneď, čo som sa vrátila domov, čítala som znova. Bola to prvá kniha, ktorá ma donútila čítať, až kým ju neprečítam, do neskorých nočných hodín. Na začiatku som tušila, že Hazel na konci zomrie, že ju rakovina porazí. Keď sa Augustus neobjavil na letisku, a Hazel nevedela kde je, zľakla som sa. Je to prvá kniha, ktorú som prečítala za jediný deň, prvá kniha, ktorá ma donútila sa zastaviť, poriadne sa nadýchnuť a pokračovať, ktorá vo mne čosi pohla a ja som aj nad stránkami knihy dokázala prejaviť pocity. Je to prvá kniha, ktorá ma rozplakala. Po prečítaní knihy som koncu nechápala, stačilo si nechať pár dní od toho odstup a následne som ho pochopila. Táto kniha ma zmenila.
A ja som sa doňho zaľúbila tak, ako keď človek zaspáva. Pomaly, pomaličky a potom zrazu úplne.
Bez bolesti by sme nevedeli, čo je radosť.
Bolesť si treba vytrpieť.
Na dobrého priateľa ťažko natrafiť a ešte ťažšie zabudnúť.
Dal si mi večnosť v mojich zrátaných dňoch a za to ti ďakujem.

Na túto knihu budem ešte dlho spomínať a rozhodne sa chcem ešte v budúcnosti k nej vrátiť.
Hodnotenie (apríl 2014):

 
Hodnotenie po prečítaní všetkých Greenoviek:


2. Kam zmizla Aljaška / Looking for Alaska (2014)
Anotácia: Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník, a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?
Je pravda, že po Na vine sú hviezdy, som sa bála prečítať nejakú knihu. A následne som zvolila ako ďalšiu od Greena. Bude to znieť asi zvláštne, ale na podrobnosti si veľmi nespomínam, ale viem o čo šlo.
Na knihe ma zaujalo:
- rozdelenie na predtým a potom
- Aljaška je vlastne meno, to by mi nikdy nenapadlo

- Miles sa zaujímal o posledné slová, bolo to zaujímavé čítať
- rozprávanie svojho najlepšieho a najhoršieho dňa
- Napadlo mi: Je to všetko moja chyba.Napadlo mi: Necítim sa dobre.Napadlo mi: Povraciam sa.a zvyšné postupne dané myšlienky.
Kniha ma odradila od čítania, pretože tam boli sexuálne scény a mne akosi nerobia dobre. Nečítam takéto veci rada, preto sa čítanie skončilo umelo, len aby bolo. Možno by som však tejto knihe dala šancu a prečítala by som si ju ešte raz, s odstupom času, ale skôr nie, ako áno.
Hodnotenie (júl 2014):


Hodnotenie po prečítaní všetkých Greenoviek:


3. Papierové mestá / Paper Towns (2014)
Anotácia: Margo Rothová-Spiegelmanová. Jej bláznivé dobrodružstvá sa zakaždým prehnali školou ako letná búrka: na gitare ju naučil hrať nejaký starký v polorozpadnutom dome v mississippskom Hot Coffee. Tri dni kočovala s cirkusantmi, lebo ich presvedčila, že by z nej mohla byť artistka. Na koncert The Mallionaires v St. Louis sa dostala tak, že sa vydávala za basgitaristovu frajerku, a keď ten s ňou naozaj chcel chodiť, poslala ho kadeľahšie. Jej najneuveriteľnejšie príhody sa vždy ukázali ako skutočné! Tak do tejto dobrodružnej duše sa beznádejne zamiloval Quentin-Kvéčko Jacobsen, trochu zakríknutý chlapec z dobrej rodiny. Keď mu pojašená maturantka jednej noci vlezie do izby prezlečená za nindžu a odhodlaná vykonať jedenásť bodov neľútostnej pomsty nevernému frajerovi a bývalým kamarátom, Kvéčko neodmietne. To, čo povystrájajú, Quentina rovnako nadchne ako vyľaká. Lenže na druhý deň je Margo preč a zanechá po sebe len indície určené práve jemu. Vydáva sa teda na cestu plnú odbočiek, a čím bližšie je k cieľu, tým lepšie spoznáva skutočnú tvár priateľky – a možno aj svoju vlastnú.
V tejto knihe som pochopila -i napriek prekladu- myšlienky Johna Greena. Sama neviem, čím si mohol získať také veľké publikum ľudí - možno to bude tým, že píše našou rečou, rečou tínedžerov, píše o nás, o dobrodružstve a o láske. Bola to aj prvá kniha, ktorá mi nie že vyčarila úsmev na tvári, ale dokonca ma donútil sa zasmiať - úplne prirodzene. So štipkou záhady, nočnou zábavou a neustálym chcením čítať každé ďalšie a ďalšie slovo. Táto kniha ma naučila prehĺbiť sa do textu a nechcieť prestať, prestať vnímať okolitý svet. Možno sa k nej ešte v budúcnosti vrátim, chcem sa totiž ešte aspoň raz úprimne zasmiať pri tej ceste autom z Bena a jeho neustáleho treba mi čúrať. Vážne som prečítala v jednom roku od neho tri knihy?
Hodnotenie (december 2014):


Hodnotenie po prečítaní všetkých Greenoviek:


4. Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín / An Abundance of Katherines (2015)
Anotácia: Colin Singleton má vo vzťahu k nežnému pohlaviu svoj jasný typ – dievčatá, ktoré sa volajú Katherine. Má to však chybu – zakaždým od nich dostane kopačky. Stalo sa mu to už presne devätnásťkrát. Tento veľký fanúšik prešmyčiek má odrazu strach, že je odpísaný, lebo zo zázračného dieťaťa zrejme nikdy nevyrastie dospelý génius, a tak sa vyberie na road trip. Colin má jasný cieľ: dokázať platnosť Poučky o podstate predvídateľnosti Katherín. Ale ako to už býva, nič nie je také jednoduché a nech už jeho snaha skončí akokoľvek, jedno je isté – každá cesta človeka zmení. Bez ohľadu na výsledok.
Keď si spomeniem na túto knihu, tak sa mi vybaví matematika. Bolo to zaujímavé a dobrodružné čítanie. Páčili sa mi slová pod čiarou a aj prešmyčky, kde som sa k tým slovám vracala a zisťovala, či sú tam naozaj všetky slová. Úprimne, nechcem ani vedieť, ako dlho to prekladateľke trvalo preložiť, pretože to musela preložiť tak, aby to nielen, že dávalo význam, ale aby fakt v tých prešmyčkách využívala všetky slová. Ešte stále sa neviem zmieriť s názvom tejto knihy, keďže je vážne dlhý a divný. Čo sa týka ja a matematika, stále ju mám rada, takže ak už pre nič iné, tak aspoň pre tú rovnicu, ktorej by som chcela vedieť výsledok, by som sa k tejto knihe chcela ešte vrátiť.
Hodnotenie (máj 2015):



Hodnotenie po prečítaní všetkých Greenoviek:


5. Nech sneží / Let it snow (2015)
Anotácia: Na Štedrý večer sa na mestečko Gracetown zosype bohatá snehová nádielka. Zasnežená vianočná krajina je síce hotová idylka, ale všetko s mierou. Pre nezjazdné cesty a metrové záveje kolabuje doprava a kalamita je na svete. Trom mladým ľuďom a ich priateľom v okamihu prekazí sviatočné plány a zdá sa, že ich čaká najhoršia noc v živote. Veď kto by chcel namiesto rozbaľovania darčekov uviaznuť vo vlaku bez elektriny, riskovať život kvôli štrnástim upišťaným roztlieskavačkám či zháňať miniprasiatko v skolabovanom meste? Iba ak by sa katastrofa zmenila na skutočné čaro Vianoc.
Toto bola asi prvá kniha, ktorú som čítala od viacerých autorov s tým, že každý mal svoj priestor a napísal o tom svojom. Vyjadrovať sa k tejto knihe veľmi ako celok nebudem. Roztlieskavačský vianočný zázrak ma zaujal z celej knihy najviac, pretože opäť trafil na road trip a dobrodružstvo, kto tam bude prvý. Písal jazykom tínedžerov a to tomu dodávalo ešte väčšie čaro, ako iba čaro Vianoc. Možno sa k jeho časti príbehu ešte vrátim, ale neviem, či by čítať celý príbeh bolo ešte vhodné.
Hodnotenie (december 2015):



Hodnotenie ako kniha všetkých troch autorov:


Hodnotenie ako kniha Johna Greena:


6. Will Grayson, Will Grayson / Will Grayson, Will Grayson (2016)
Anotácia: Dve základné pravidlá: 1. Na všetko zvysoka kašli, 2. Drž hubu! V jeden studený večer sa na najnepravdepodobnejšom mieste v Chicagu stretnú dvaja neznámi chlapci s rovnakým menom. Od tej chvíle sa ich životy prepletajú. Hoci žijú na rozličných predmestiach jedného mesta, akoby žili na rozličných planétach. Keď ich osud zaveje na prekvapujúcu križovatku, životy Willov Graysonov sa uberú nečakaným smerom. S pomocou nových aj starých priateľov vrátane obrovského Drobca Coopera, futbalového útočníka a nevšedne nadaného autora muzikálu, Will a Will začnú smerovať k romantickému rozuzleniu, ktoré vyvrcholí najúžasnejším stredoškolským muzikálom v dejinách. John Green je autorom nepárnych kapitol heterosexuála Willa Graysona, ktorý popisuje americkú strednú školu a život v nej, a ktorý verí, že najdôležitejšie v živote je držať hubu a krok. David Levithan je autorom párnych kapitol depresívneho homosexuála Willa Graysona.
A včera som prečítala Greenovu poslednú knihu. Keď ukázali obálku knihy, tak ma trošku sklamalo, že nie je tá originálna, ale už keď som ju držala v rukách, tak som sa nevedela na ňu vynadívať. Zaujala ma ako predná strana, na ktorej stojí:
Vždy som si myslel, že byť Willom Graysonom znamená byť mnou, ale očividne nie. Druhý Will Grayson je takisto Will Grayson a teraz ním bude aj Gary.
Tak aj zadná strana a konkrétne časť:
Všetky nešťastia, čo sa mi kedy stali, vyplývali z toho, že som nezachoval jedno z týchto pravidiel.
A ja som sa hneď na to, musela zasmiať.
Druhé zasmiatie prišlo, keď si ju David Levithan venoval sám sebe. Neviem prečo, ale zdalo sa mi dlho, kým prišli k pointe knihy a Willovia sa stretli. Bola to prvá kniha, ktorú som čítala o homosexuálovi. A až ma prekvapilo, že sa mi to páčilo. Levithanove kapitoly boli pre mňa zaujímavejšie a pútavejšie, ako Greenove. Písal síce našim jazykom, ale nebolo to také pútavé a napínavé, ako som očakávala. Za to Levithan sa úplne odviazal, písal bez veľkých písmen a namiesto odrážok či úvodzoviek zmenil písmo, keď niekto rozprával. Mal tam úžasné myšlienky - o rodine, o láske, o mame a aj tá depresia k tomu dodala šmrnc. Rada by som napísala, že ma Levithan nezaujal a Green prekvapil a ohúril, no bolo to presne naopak. I napriek tomu, rada by som sa niekedy v starobe k tejto knihe ešte vrátila.
Hodnotenie ako kniha oboch autorov:

 

Hodnotenie ako kniha Johna Greena:



Film:
The Fault In Our Stars - soundtracks
The Fault In Our Stars (2014)
Žáner: romantický, dramatický, vtipný | Dĺžka: 125 minút | Režisér: Josh Boone | Herecké obsadenie: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Natt Wolff, Willem Dafoe

Obsah: Príbeh šestnásťročnej Hazel Grace Lancaster, ktorej pred tromi rokmi diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy. Hazel sa na schôdzke podpornej skupiny zoznámi s Augustom Watersom, vyliečeným pacientom leukémie, ktorý tam chodí ako podpora svojho kamaráta. Keď sa ich vzťah začne prehlbovať z jednoduchého priateľstva, sa snaží Hazel uchovať si odstup, pretože sa bojí, že zomrie a Gusa to veľmi poznamená, ale Gus sa jej snaží splniť jej najväčšie prianie a to je letieť do Amsterdamu a stretnúť sa s jej obľúbeným spisovateľom Petrom van Houtenom.
Keď som bola na tento film v kine, tak oproti knihe, pri ktorej mi síce spadla jedna slza, keď Gus zomrel, som plakala až príliš často. Obľúbila som si ešte viac postavu Augustusa Watersa a usmievala sa, keď bola scéna v podpornej skupine a zoznámili sa. Tento film ma naučil, že najprv treba prečítať knihu, a tak vidieť film, pretože v knihe je oveľa väčší priestor na nejaké myšlienky a rozpisovanie, čo sa udialo. Kým film dokáže tým, že to vidíme, viac zasiahnuť naše srdce. Pozerala som ho ešte neskôr často, a vždy som plakala, no už minulý rok som tento film nevidela ani raz. No stále sa snažím sledovať nové a nové filmy, ale už keď nebudem mať čo si pozrieť, rozhodne tento film "padne za obeť". Potrebujem si totiž znova pripomenúť pocity a možno nájsť niečo, čo som si predtým nevšimla. A opäť sa chcem báť zabudnutia a zasmiať sa pri vete: "Spolu máme päť nôh, štyri oči a dva a pol funkčných pľúc."
Hodnotenie:


Hodnotenie kniha a film:


Film:
Paper Towns - soundtracks
Paper Towns (2015)
Žáner: dramatický, mysteriózny, romantický | Dĺžka: 109 minút | Režisér: Jake Schreier | Herecké obsadenie: Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Justice Smith, Halston Sage, Jaz Sincair

Obsah: Hrdinom príbehu je Quentin Jacobsen, normálne, trochu bojazlivý chlapec, ktorý má od detstva rád nespútanú susedku s menom dlhým ako jej nohy: Margo Rothová Spiegelmanová. Skôr než by boli kamarátmi, je ale Quentin pravidelným svedkom jej neuveriteľných dobrodružstiev a tiež jej tajným ctiteľom. A to až do jednej noci, kedy mu Margo nečakane zaklope na okno jeho izby a vytiahne ho na podivuhodnú trestnú výpravu namierenú proti jej bývalému priateľovi spojenú s vtipnou a niekoľkonásobnou pomstou. Vďaka tejto nočnej výprave sa Quentinovi nielen splní sen o zblížení s tajnou láskou, ale prežije aj dobrodružstvo, ktorým sa zatiaľ skôr vyhýbal. Lenže druhý deň ráno ich spoločné dobrodružstvo skončí a nastane nový deň. Margo v škole chýba. Aj ďalšie dni. Quentin začne pátrať a čoskoro si uvedomí, že Margo miluje záhady a tiež, že pre neho zanechala určité stopy a zašifrované odkazy. Ako veľmi ju vlastne pozná? A čo sú to papierová mestá, o ktorých Margo hovorila? A tak ho vďaka Margo čaká ďalšia dobrodružná výprava, na ktorej ho tentokrát sprevádzajú jeho najlepší kamaráti. Ale už to nie je výprava za pomstou, ale cesta za záhadou menom Margo Roth Spiegelmanová a možno tiež za veľkou láskou.
Recenzia na tento film tu mala byť samotná, ale buď na to nebol čas, alebo sa mi zdalo divné písať v decembri o filme, na ktorom som bola v auguste. Znova, ak mám porovnať film a knihu, tak ani na sekundu nemusím premýšľať a o sto percent bola lepšia kniha. Možno to bolo tým, že sme boli s babkou v kine samé, možno to bolo tým, že tam bola zima, a možno to bolo tým, že som šla na film so slovenskými titulkami a boli české. Neviem, ale začiatok a koniec bol najlepší. Strašne veľa scén tam bolo vynechaných, a chýbala mi najmä tá, na ktorú som sa tešila najviac - nočná cesta autom a Benova veta: Treba mi čúrať. Bolo tam na mňa až príliš neslušných slov, a celý čas som sa akosi ani na film nevedela sústrediť, iba keď Quentin hľadal miesta na mape. Čo ma štve úplne najviac, že teraz budú Nata, Shailene a Ansela pchať úplne do každého filmu? A ani na konci nebola scéna, ako sa spolu Quentin a Margo vyspali (aj keď som bola rada, lebo vedľa mňa sedela babka), ale akosi som sa na to už pripravovala a zrazu bol koniec. Áno, koniec, ako Quentin rozprával o Margo ma zaujal a prinútil dať tomuto filmu o jednu hviezdičku viac. Filmu chcem dať však ešte šancu a snáď si ho v najbližšej dobe pozriem znova, a možno zmením názor.
Hodnotenie:


Hodnotenie kniha a film:


Knihy získali 25 hviezdičiek z 30.
Filmy získali 7 hviezdičiek z 10.

Všetky anotácie z martinus.sk.
Obrázky buď z martinus.sk alebo google.com.
Obsahy filmov z google.com.

Čítali ste nejakú knihu od Johna Greena?
Videli ste niektorí z filmov?
Aký je váš názor?


Dária.

Komentáre

  1. TFIOS som tiež prečítala ako prvú Greenovku, no až tak veľmi som to neprežívala. Teda... je to perfektná kniha, ale mám pocit, že zrazu všetci spravili obrovský humbuk okolo toho, že niekto napísal knihu o rakovine a ešte sa to nekončí happyendom. Ale okrem toho je to úžasné dielo, ktoré si jednoznačne prečítam ešte raz.

    Alaska je jedna z mojich obľúbených greenoviek. Mám rada záhady - a tu tajomstvom nebola len smrť, ale i celá Alaska. K tomu ešte love story v pozadí a úžase vykreslené charaktery postáv. Film by mal vyjsť budúci rok a veľmi sa naň teším :)

    Paper Towns je ďalšie mega dielo, ktoré som úplne zhltla; nielen jedna z mojich obľúbených greenoviek, ale kníh celkovo. Opäť kombinácia záhady a love story, no hlavne dobrodružstva a úžasného napätia, ktoré ma držalo až do poslednej vety. A hoci som Margo spočiatku nemala dvakrát v láske, pretože mi to pripadalo, akoby iba chcela na seba uvrhnúť všetku pozornosť a aby sa za ňou naháňali jej kamaráti, na konci som ju pochopila. A pochopila som i to, že časť Margo sa skrýva v každom z nás. Aj Margo, ktorá chcela pozornosť, aj Margo, ktorá chcela byť sama.

    Katherine je tiež skvelá kniha. Znova plná napätia, pretože hoci dejová línia nebola až taká dôležitá, myslím, že každý pri čítaní čakal na tú rovnicu, na to, či to skutočne všetko sedí. Zlom s tou jednou Katherine (už neviem, ktor to bola, ale tá, čo mu v tej rovnici nesedela) bol tiež nepredvídateľný; úžasné postavy a zaujímavá love story - tiež sa mi páčilo, že to nebola hlavná dejová línia a vzťah medzi Colinom a Lindsey sa vyvíjal len v pozadí.

    Let It Snow - asi len toľko že je to jednoduché, oddychové a krásne.

    Bola som veľmi zvedavá na tvoju reakciu na Willa - a som rada, že sa ti to páčilo. Určite si chcem túto knihu prečítať znova, lebo mám pocit, že som ju zhltla natoľko, že si nepamätám detaily. No spojenie týchto dvoch autorov vyšlo viac než len úžasne; originálny nápad, pútavé a aj v angličtine sa mi to čítalo úplne samo.

    Čo sa týka TFIOS filmu - tak sa tu zhodneme. Pri knihe som neplakala vôbec, ale len čo som si sadla do kina a prešlo asi päť minút - už sa mi liali slzy po tvári. A takto to bolo aj počas celého filmu, kde som nerobila nič iné, iba revala :D Skvelí herci, skvelé asi úplne všetko, lebo nemám mu čo vytknúť :D

    Avšak pri filme Paper Towns sa naše názory rozchádzajú - mne sa neskutočne páčil. Čakala som naň nesmierne dlho a mala naň veľmi vysoké očakávania, ale len ma prekvapil - a to najmä Cara, ktorá stvárnila Margo na jednotku. Hoci tam boli vynechané scény, no v konečnom dôsledku mi to tak veľmi neprekážalo, soundtrack to má perfektný a určite si PT v blízkej dobe pozriem :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára