10 PIESNÍ, KTORÉ OPISUJÚ MÔJ ŽIVOT


Vždy, keď som pridala príspevok, kde som zdieľala nejakú hudbu a k tomu som pridala nejaký ten príbeh, tak ste to komentovali.
Dnes som sa rozhodla pridať piesne, ktoré nejakým spôsobom ovplyvnili môj doterajší život.

                                                            Nr. 01 - 101 Dalmatians
                                       
Dobre, viem, že by sme to nemali brať ako nejakú pieseň. Ale je to pieseň z rozprávky, a tá rozprávka ovplyvnila až príliš môj život. Nejde o to, že milujem psy, tá láska vznikla dávno predtým. Ale ako ste videli, je tam Lucky, a ak ste to pozerali ako malé deti, viete, že je tam Tripod. Lucky & Tripod - rivali, ale bratia. A z toho vtedy vznikol môj úplne prvý príbeh - vymyslený, a predsa taký živý. Viem, že sme to s bratom pozerali ako malé deti - nepamätám si však, či ešte, keď sme bývali na západnom Slovensku, alebo už tu, na východe. Obaja sme sa rozhodli, že naše ruky ožijú - ľavej som dala meno Lucky a pravej Trajport (ako som si myslela, že sa to píše). Keď im starší súrodenci zomreli pri zemetrasení, Lucky odišiel od mamy a prišiel k Tripodovi - a stal sa jeho starším bratom. (čítal niekto ten príbeh na mojom staršom blogu?) Môj brat si vymyslel niečo podobné, tiež sa hral s rukami. Dokonca si pamätám, že sme do toho zainteresovali aj mamu. Práve vďaka tomuto príspevku som hľadala túto pieseň - premýšľali ste niekedy nad textom? A hľadala som, aj že ktorý diel tento úžasný príbeh, ktorý tu stále so mnou niekde je, toto celé spustil a vymyslel - Lucky All Star. Je úplne náhoda, že som si vybrala Tripoda, keďže má iba tri labky a moja pravá ruka je postihnutá?

                                     Nr. 02 - Pokémon Theme Song - I want to be a very best
                                    
Pôvodne som sem túto pieseň nedala, ale nakoniec som musela jednu zo zoznamu vyhodiť. Pokémoni... ach. Pamätám si, že ešte na západnom Slovensku som ich pozerala. Ale je neuveriteľné, čo dokázalo Pokémon GO! bez toho, žeby som si tu aplikáciu stiahla a chodila po vonku. Začalo sa rewatch (znovupozeranie), a tak som prišla na to, že je piata, šiesta séria a až doteraz. Po Sun & Moon Series, ktoré mi nerobí problém pozerať v japončine. Hry ma až tak neťahajú, pretože mne záleží na príbehu - teda anime, nebavilo by ma to. Charmander, Umbreon, Buizel

                                                         Nr. 03 - Iné Kafe - Čumil
                                 
Toto je, ale pieseň! Dôvod, prečo tento príspevok vzniká. Neviem, skutočne netuším, ktorá pieseň bola od nich prvá. Až do roku 2010 (okej, ak chcete 30. január) som počúvala všetko, čo počúvali ostatní v mojom okolí, nejaké detské piesne, piesne, čo šli v rádiu, čo sme sa učili v škole (Elán). To čo počúval bratranec, ale iba vďaka môjmu bratovi (môj playlist pozostával z piesní, ktoré počúval aj môj brat, žiadne iné) som našla túto skupinu. Doteraz nezabudnem na to, ako som bratovi povedala: "Pusti od nich tú Chumil." Môj brat pozrie na mňa: "Jáj, myslíš Čumil, nie?" "Asi hej." Pretože to bola asi prvá pieseň, ktorú som sa ho spýtala, ako sa volá - má úžasnú melódiu a rýchly text. Odvtedy som vedela, že sa mi ich piesne páčia. Pokazil sa počítač, ja som začala používať môj notebook, ktorý dovtedy mal môj brat a našla som tam celý ich album. Rok 2010 je rok, kedy sa mi začal budovať hudobný vkus - ich rock až do obdobia, kedy sa mi páčili všetky druhy rocku, pop, metal, piano music a teraz Contemporary Christian Music. Iné Kafé už nepočúvam, sem-tam si zapnem tie staré piesne, najnovší album ma tiež chytá až po rokoch vydania. Ale fakt, že už 8 rokov počúvam to, čo si ja nájdem, a to, čo ja chcem, je úžasný.

                                                     Nr. 04 - Paľo Habera - Ešte stále som tu ja
                                          
A zrazu sme v roku 2006. Môj úplne prvý seriál, aký som kedy pozerala (myslím tie normálne, nie kreslené alebo seriály pre deti). Susedmi to začalo, a k tomu samozrejme patrí zvučka, ktorú dovtedy nikto nepoznal. Začala sa moja seriálová éra, ktorá vzbĺka do toho, čo chcem robiť celý život.

                                                                 Nr. 05 - Elán - Zaľúbení
                                          
Pôvodne túto kapitolu môjho života, mala opisovať iná pieseň, ale rozhodla som sa predsa len pre túto. 14, 15, 16. december 2010 - moje prvé predlhé zamilovanie sa do Mira. Písala som už o tom toľko, že by som s tým mala prestať. Posunúť sa ďalej. Iba toľko, že som potom nevedela prestať počúvať túto pieseň.

                                                   Nr. 06 - Fall Out Boy - Alone Together
                                 
Okej, je možno smutné, že som nad týmto výberom tak dlho rozmýšľala. Pretože ako viete - mojim najlepším kamarátom pred Kristy bol Samo. Na jednej strane je to dobré, že sme neboli tak ovplyvnení modernou dobou, že sme neriešili hudbu či facebook, no na druhej strane ma mrzí, že spolu so Samom sme nemali spoločnú pieseň, v ktorej by som sa mohla utápať. Na rozdiel od Kristy. Premýšľala som, že sem dám Green Day, pretože som si spomenula, že ona mala rada pieseň American Idiot a ja Boulevard of Broken Dreams, a chcela som sem dať pieseň, ktorá nás spája a nie rozdeľuje. Tak som si spomenula na FOB, keďže je to prvá skupina, ktorú mi Kristy ukázala (tá druhá je TØP). A na tejto piesni sa spoločne zhodneme. Opisuje naše osemročné priateľstvo, to čo máme spoločné. A navyše, tým, že je to long distance friendship (priateľstvo na diaľku), sme samy spoločne.

                                      Nr. 07 - Lukáš Kobela - Búrlivé víno - Nina a Martin
                                    
Pôvodne som premýšľala, či vôbec to mám sem dávať a otvárať to, čo je už definitívne v mojom srdci zatvorené. Ale je to predsa opis môjho života soundtrack tvojho života Tento soundtrack hral počas 21. dielu prvej série, počas ich spoločnej noci - počas noci, kedy som sa doňho tak spontánne zaľúbila. Tak obrovskú časť - štyri roky a tri mesiace - by som sem nedala?

                                                     Nr. 08 - Jožo Ráž - Prístav nádeje
                                   
Chcela som sem dať pôvodne nejaký soundtrack, ale stále nie je na YT - našla som len na SoundCloud. Neviete si predstaviť, čo to spravilo v mojom vnútri, keď som po polroku skončenia seriálu našla aspoň nejaké soundtracky z tohto seriálu - od Martina Hasáka. Táto pieseň... ach, ako veľmi ma definovala, ako veľmi som ju milovala. Celý ten seriál, celá láska, celé maniakovanie a trýznenie mojich blízkych skončilo tiež v zabudnutí. Je mi to tak vzdialené, akoby to nebola ani pravda. Myslela som si, že mi dalo význam - pre meno Juraj, pre lásku. Skrátka, myslela som si, že seriál Kukučka je pre mňa zmysel života. Nie je. Ale na takéto krásne veci sa nezabúda. Ďakujem, Prosím, Prepáč. A viera v Boha. To je to, za čo som vďačná tomuto seriálu.

                                             Nr. 09 - David Dunn - Ready To Be Myself
                                  
Pôvodne tu mala byť aj slovenská verzia tejto kapitoly môjho života, ale rozhodla som sa ju spojiť. Aj tak skupina Metropolis si nevraví, že robí CCM. Skupina Metropolis je prvé médium, cez ktoré som mohla moju vieru k Bohu zdieľať. Ak predsa len chcete, tak si ju nájdite na youtube, určite natrafíte aspoň na jednu, ktorá je kresťanská. David Dunn je už niečo iné. Posunula som totiž svoju vieru na vyšší stupienok - anglicky spievajúce piesne. Ak mám pravdu povedať, podľa tejto piesne, ktorá je prvá, ktorú som od neho počula, som nevedela, že spieva kresťanskú hudbu. V texte je síce trikrát spomenuté slovíčko "God" a raz je spomenutý nepriamo (he), ale s mojou angličtinou som to nezaregistrovala. Našťastie som klikla na jeho kanál a zistila, že jeho piesne sú o ňom samom, ako verí David. Len vďaka nemu som prešla k Chrisovi Tomlinovi, Mattovi Maherovi, Jeremy Campovi, Jonny Diazovi, Matthew Westovi, The Afters a ostatným CCM hudobníkom, cez ktorých zdieľam svoju lásku k Bohu. Viem, že cez angličtinu to nie je najlepšia možnosť, ale aspoň niečo, keďže rodina o mojej viere nevie.

                                             Nr. 10 - Dobre vedieť Theme Song
                              
Možno by som to nemala písať, ale nezverejňujem niečo, čo ešte len bude alebo termíny, takže je to v podstate jedno. Áno, bola som tam. V hľadisku. A táto pieseň vám pôjde na nervy. Ak si spomínate na pyramídu a na slovo POROZUMENIE a SEN. O sne som vám už vravela - stretla som Juraja Loja. Teraz je čas na porozumenie. Vždy mi srdce išlo vyskočiť, keď som videla niekoho z obrazovky na ulici alebo v obchode. (povedzte mi, že nie som jediná, ktorá bola na nejakej autogramiáde) A práve vďaka Dobre vedieť, keď som sedela za nimi - prevažne za Jurajom, som pochopila a prijala, že aj oni sú len obyčajní ľudia, ktorí majú rodiny a priateľov. Že som videla naživo Dominiku Cibulkovú, no a čo. Že tam bol Vlado Kobielsky so synom? Že tam bol Kemkov otec? A čo? Veď aj teraz stretávam v Košiciach na ulici Alenu Ďuránovú a čo teraz? Zbláznim sa len preto, že sú medializovaní, a že robia to, čo vyštudovali? Že nás zabávajú? Že to robia všetko pre nás, divákov? Všetci sú tam ľudia, rovnako ako ja a ty. A iba vďaka reálnej skúsenosti som na to prišla, ďakujem.

Máte so svojou kamarátkou/kamarátom nejakú spoločnú pesničku?
Bavia vás hudobné príspevky?
Aké príspevky by ste chceli čítať?


Dária.

Komentáre