RECENZIA FILMU: SEDEM ZHAVRANELÝCH BRATOV


                                              Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sedem zhavranelých bratov
                                            Slovenský názov: Sedem zhavranelých bratov;
                                                      Český názov: Sedmero krkavců;
                                               Réžia: Alice Nellis; Scenár: Alice Nellis;
                                                                   Rok: 2015;
                                                                   Dĺžka: 99 minút;
                                           Hrajú: Martha Issová, Lukáš Příkazký, Sabina Remundová, Zuzana
                                                          Bydžovská, Jana Oľhová a ďalší;
                                                           Žáner: rozprávka;       
                                          Podľa predlohy Pavla Dobšinského a Boženy Němcovej.

O filme:
Hlavnou hrdinkou je mladé dievča Bohdanka, z rodiny pekárov. Pred rokmi matka prekliala jej sedem bratov, ktorí sa stali havranmi. Bohdanka sa rozhodne svojich bratov zachrániť. Miestna čarodejníčka jej povie, že ak chce svojim bratom dať opäť podobu ľudí, musí im ušiť košele a nesmie jej nikto pomôcť.


Názor na film:

Dobre, ja viem, že písať recenziu na film z roku 2015, nie je čosi famózne. Hlavne, keď som ho v tom roku, keď vyšiel, videla. Sama neviem, či som knihu od Pavla Dobšinského čítala. Možno áno, možno nie. Film bol síce odvysielaný na Vianoce, ale s tým obdobím nemá v podstate nič.
Film ako taký ma zaujal na prvé pozretie (TU), keďže som sa nebála, dať mu päť hviezdičiek. S týmto súhlasím doteraz. Spracovanie sa mi páči. Od krásnej prírody po rôzne efekty, ktoré k filmu naozaj patria (keďže je to rozprávkový žáner). Na začiatku ma nerušil ani časový posun, ktoré nemám vo filmoch rada (najmä na začiatku a na konci). Tu bol však potrebný, keďže dej sa nesústreďuje na malú Bohdanku, ale na staršiu. Trošku ma rušil slovenský dabing českých hercov (špeciálne tých, ktorých som už počula v originálnom znení), ale som presvedčená, že rovnako by mi vadil český dabing slovenských hercov. Páčil sa mi hrebeň ako dôležitá rekvizita, je to také rozprávkové. Dôvod, prečo sa mi zdá tento film až taký super, je, že ma dokázal vtrhnúť do deja, ako ešte žiaden iný film. Nežartujem. To ako Bohdanka musí mlčať, a ako si musí sama poradiť s celým procesom tvorenia košieľ (pŕhľava, dážď), ma tak vtiahlo, že zakaždým, keď si ten film pozriem (videla som ho už osemkrát), tak zmĺknem aj ja. Dodá mi to taký pokoj, ktorý sa na Vianoce žiada. Ďalej sa mi páči princ. Páči sa mi, že nie je dokonalý  - jeho koktanie dodáva tejto rozprávke isté čaro. A nakoniec vždy mnou strasie a stuhne mi krv, keď Bohdanka vysloví formulku, aby sa jej bratia stali opäť ľudmi. Hudba, ktorú táto scéna obsahuje, tam skutočne pasuje. Páčia sa mi všetky rýmy, ktoré nahovorila Zuzana Kronerová. A už keď sme pri tej hudbe, skladba, ktorú naspievala Marika Gombitová Ten príbeh za náš sen stál je naozaj rozprávková.
                                     
Myslím si, že chémia medzi hlavnými aktérmi naozaj funguje. Film obsahuje humorné situácie (napr. koľkokrát to videl môj brat, tak sa vždy zasmial pri tom istom obraze). A negatívna postava naozaj vo vás vyvolá nepríjemné emócie. Avšak, nemyslím si, že by túto rozprávku mali vidieť malé deti. Okrem oddychu sú tam isté veci, ktoré malé deti nepochopia.
Scenár veľmi posúdiť nemôžem (keďže je to podľa predlohy), ale režisérsky je to naozaj dobrá práca. Musím povedať, že je to snáď najlepšia slovenská (česká) rozprávka, akú som od novej éry videla (a verte, že to mám s čím porovnať, keďže som videla všetky).

Hodnotenie:


Videli ste tento film?
Aký film ste naposledy videli?

Dária.

Komentáre

  1. Slovenské/české filmy takmer vôbec nepozerám, no o tomto som počula; hoci som ho nevidela. Úprimne, veľmi dielam z "domácej" scény nedávam šancu, akosi som ich už totálne odpísala, pretože mi všetky prídu na jedno kopyto a hrajú v nich dookola rovnakí herci; navyše takéto filmy nemajú ani budget na nejakú prepracovanú produkciu, lebo nikto neinvestuje päťdesiat miliónov do filmu, tým pádom aj moje očakávania sú úplne minimálne.
    No to, že si film videla osemkrát, ma mierne zaskočilo – asi potom na tomto diele naozaj niečo bude :D Príbeh veľmi dobre poznám, a hoci som sa ho ako malá trochu bála, teraz mám rozprávku rada. Takže mu skúsim dať šancu – neviem síce kedy, pretože zoznam filmov, ktoré si chcem pozrieť, je naozaj veľmi veľmi dlhý, ale určite ho tam zaradím ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "GOING PAPERLESS"

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára